22 Eylül 2015 Salı

PASTANE SANDVIÇI

                                        


 Alerji'nin kabus gibi üzerimize çöktüğünü düşünen çevremdeki insanlar kendilerinin ne kadar da şanslı olduğunu düşüne dursun ,bizim alerjilerimiz sayesinde aslında ne kadar da sağlıklı beslendiğimizin farkında bile değiller. 

 Bir yaşgününe davetlisiniz ve ikram edilen çoğu yiyecek pastane yada fırından alınmış veya dışarıya sipariş verilerek yaptırılmış .Günümüzün yoğun hayat temposu ve önümüze sunulan allı pullu renkli yiyecek alternatifleri bizi hazır gıdalar ile beslenmeye sürüklüyor.

 Eskiden böylemiydi? 

 Doğumgünü pastalarımızı annelerimiz yapardı.Kurabiyeler ,kekler ,çörekler ,börekler hep ev yapımıydı.Katkı malzemeleri yapay boyalar şekerler yoktu içlerinde.Tabi hayat çok hızlı şekil değiştirdi.Bu arada şekil değiştiren yaşamlarımıza da çeşit çeşit alerjiler eklendi. Kiminle konuşsam eşi ,çocuğu yada kendisinin alerjileri var.

 Hamilelik dönemimde etrafımda o kadar çok hamile görürdüm ki " algıda seçicilik " der dururdum. Peki şimdi her tanıştığım yeni kişi ile yaptığım sohbet hep alerji üzerine olmaya başladı. Demek " alerji "herkesin evinde yakınında yanı başında.

 Bazen " alerji iyi ki var hayatımızda "diyorum.Yoksa dışarıdaki beslenme tuzaklarından nasıl kurtulurduk. Katkı malzemeleri yiyecek demeye bin şahit isteyen yapay yiyecekler. Alerji'yi bize verilmiş bir velinimet olarak kabul edip sevmeye bile başladığımı söyleyebilirim. Şükürler olsun sayesinde bu yalan Dünya'dan uzakta büyüyor çocuklarım.


 Yaptığım bu pastane sandviçi 'ni küçük yaparak sade biraz daha büyük yaparak Hamburger ekmeği olarak kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

500 Gr. Un
1 Yumurta Sarısı
1 Paket maya ( İnstand yada yaş maya)
1 Su Brd ılık Su
1 Su Brd 2 parmak az sıvıyağ
1 Tatlı kaşığı tuz
2 Yemek kaşığı şeker
Üzeri için yumurta sarısı + Sıvı yağ karışımı

 Un havuz haline getirilir ve ortasında malzemeler karıştırılarak hamur kıvamına getirilir. Biraz cıvık bir hamur oluyor. Üzerini nemli bir bez ile örterek mayalanmaya bırakılır.
  Daha sonra kabaran hamurdan arzu edilen büyüklüğe göre hamur parçaları ayrılarak yuvarlanılır.  
  Ben bir kısmını ev yapımı hamburger yapabilmek için biraz büyük yapıyorum.Bir kısmını da sandviç büyüklüğünde ayırıyorum.
  Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında kabarma payı bırakılarak dizilir.Tepsi de tekrar mayalanmaya bırakılır.
  Kabaran hamurların üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı ile biraz sıvı yağ karışımı mayasını söndürmeden nazik bir şekilde sürülür. 
  Önceden ısınmış Fırında 180 derece de üzerleri kızarana kadar pişirilir.

  Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerinde buzlukta saklıyorum. Acil durumlar da süper bir kurtarıcı oluyor.

  Alerji kişiden kişiye değişebilen özel bir durumdur. Târifde dokunabilecek malzemeleri kontrol etmenizi rica ediyorum.


    
                            

1 yorum:

  1. Çok cıvık oldu hamuru çok yağlı oldu bakalım nasıl olacak

    YanıtlaSil