26 Ekim 2016 Çarşamba

AQUAFABA ( Nohut Suyu ) İLE BEZE



  Bir süredir yumurta kullanmadan beze , macaron nasıl yaparım diye araştırırken vegan sitelerde çok rastlıyordum. Deneme yapanların çoğu başarısızlık ile sonuçlandığını söylüyordu.Bu yüzden cesaretimi toplamam biraz zaman aldı ☺️ Neyse ki nohut suyu ( AQUAFABA ) başarıyla hazırlanmıştı. Ama beze yapımı için bu yeterli olacak mıydı? Denemeden göremeyecektik. İncelediğim tarifler çok da net ölçüler veremiyorlardı. Nohut suyunun yoğunluğunun 3 katı gibi afaki ölçüler. İş başa düşmüştü ekle çıkar tad karar ver yöntemi ile doğruyu bulacaktık. " Tık "diyorum çünkü bizim evdeki veletler beni bu işlerde yalnız bırakmazlar sağolsunlar. Mutfak da zaman geçirmeye bayılan iki çocuk ile işlerin nasıl da su gibi akıp gittiğini tahmin etmemek mümkün değil değil mi😖 Ben mi çırak onlar mı usta hala çözemedik. Ama nohut suyundan el birliği ile güzel bezeler yaptık👍🏻 Tabi ki bulaşıklar ve ortalık toparlama işi bana kaldı. Bezeleri lüpletmek de ufaklıklara. Bezeler bizimkilerden tam not aldı🙏🏻

Hatırladığım kadarıyla ölçüler 😂 şakaaaa şaka ......

 1 su bardağı ( 300 ml gibi) nohut suyu ( AQUAFABA)
 1 su bardağından 1 parmak eksik ( 240 gr gibi ) toz şeker 
 1 paket vanilya 

   Nohut suyunu cam yada metal bir kap içerisinde köpük köpük beyaz bir krema gibi olana kadar çırpalım.Bu çırpma işlemi için bir süre veremeyeceğim. Çırpıcının gücü etkili olacaktır. Şeker ve vanilyayı çırpmaya devam ederken yavaş yavaş ekleyelim. Şeker erimeli. Sert bir kıvam almalı. Çırpma telinden akmayacak bir kıvamda olmalı. 


   Sıkma poşetiniz var ise spatula yardımı ile karışımı sıkma torbasına dolduralım. Yoksa kilitli buzdolabı poşetlerini ucunu uygun büyüklükte keserek kullanabiliriz. 
   Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine 1-2 parmak aralıklar ile ceviz büyüklüğünde bezeler sıkalım.


   Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1,5 saat kadar pişirilmeli.Daha sonra fırının kapağını aralayarak soğuması beklenmeli. Çıtırlığının bozulmaması için hava almayacak bir saklama kabında saklanmalı. 
   Vermiş olduğum ölçüler aralıklı dizilim ile üç tepsi kadar beze yapmamı sağladı. İsterseniz 1/2 ölçü ile deneme yapabilirsiniz. 
 Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder